torsdag 19 juli 2012

Inför ett datum för förhandlingar med andra klubbars spelare

Jag har haft oändliga diskussioner med enormt många som följer hockey, spelar hockey och på andra sätt är inblandade i hockey. Ingen jag pratat med tycker att det är en bra företeelse att spelare skriver på för andra klubbar under pågående säsong, några exempel jag kommer på utan att kolla upp något är Hjalmarsson, Himmelfarb och Fälth som var "klara" efter jul någon gång.

Jag är av den fasta övertygelsen att det skadar förtroendet för spelarna och lagen mer än man faktiskt tjänar på det. Visst, kortsiktigt tjänar ett lag på att smyga runt i december/januari och få ett avtal med en spelare utan att andra lag kunnat lägga sig i förhandlingarna men långsiktigt gör det att fansen tappar förtroende för spelarna, agenterna och ligan i stort.

Min åsikt är att man borde sätta ett fast datum, typ 1:a juni. Innan det får inga klubbar förhandla med andra spelare än sina egna. Efter det datumet är det fritt fram för alla spelare att förhandla med alla klubbar om man inte valt att förlänga sitt kontrakt. Det är inte bara en förtroendefråga utan det skulle göra silly season glödhet i media och bland fansen, vilket skulle resultera i ett enormt intresse och betydligt mer utrymme i media under sommaren än vad man i dagsläget får. Titta bara hur det är i NHL där alla bara går och väntar på att det ska dra igång, media har en enorm bevakning av "free agent frenzy" och alla följer det med stort intresse.

Elitserien och Allsvenskan har med sitt luddiga regelverk och inga konsekvenser gjort det möjligt för lag att förhandla med andra lags spelare under pågående säsong och det är mer regel än undantag att flertalet spelare har skrivit på långt innan Kvalserien och slutspelet är över. Varför ska man ens riskera att spelare ställs mot sin nya klubb och därmed skapar en riktigt märklig situation? Visst, det kan bidra till att det blir ännu mer av spelarnas marknad men det är redan så och det här behöver inte betyda att det skulle bidra till ökade löner eller kostnader.


Inför ett datum, sen är det bara att köra för alla lag. Då blir det underhållning även under sommaren för alla hockeyälskare, kan bara gynna ligorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar