fredag 6 april 2012

Mina tankar om Sundsvall Hockey

Då var det då klart. Sundsvall Hockey spelar division 1 nästa säsong. Vad har gått fel? Vad är det som gör att katastrofen är ett faktum? Här är några av mina tankar om vad som egentligen gick snett.

Organisationen: Det är tyvärr smärtsamt uppenbart att Sundsvall Hockey i dagsläget inte har en organisation som håller en standard hög nog för att motsvara en allsvensk hockeyklubb. Utan att ta någonting från alla underbara ideellt arbetande människor i föreningen så krävs det att man har ett team som arbetar för och med laget. Det fungerar inte att ha ett par människor som ska göra allt och inget. Det går inte att driva en klubb i Allsvenskan utan att göra det proffsigt. Driver man klubben som en amatörförening så kan det lyckas ett par säsonger tack vare engagemang och vilja från de som engagerar sig i klubben men sanningen hinner ikapp.

Ledningen: Har man åkt ur två gånger på tre år så måste man faktiskt inse att laget inte leds på rätt sätt. Jag pratar inte om tränarsidan, där har man försökt det mesta och även bytt ut. Det är högre upp som saker inte stämmer. Det finns någon som ansvarar för lagbygget och framför allt som ansvarar för den långsiktiga planeringen och satsningen. Nu har Sundsvall lånat in spelare från andra lag vilket betytt att tränarna har haft tillgång till spelare en vecka och nästa vecka har den spelaren försvunnit. Några lån för att spetsa till truppen är ju bara bra men att bygga hela laget runt inlånade spelare som när som helst kan kallas tillbaka känns märkligt och det bidrar till att det blir ojämna resultat. Man har prioriterat att kunna skriva korta, billiga kontrakt med spelare som inte lyckats i andra föreningar vilket i förlängningen inneburit att det inte finns någon som helst kontinuitet i föreningen.

Satsningen: Eller brist på satsning är väl en mer rättvis beskrivning. Fjolårets lag var ett lag som fick sättas ihop i all hast när man fick tillbaka sin plats i Allsvenskan under sommaren. Men i år var året som chansen fanns för Sundsvall att etablera sig i Allsvenskan och undvika att vara indraget i bottenstriden ännu en säsong. Men det blev ingen tydlig skillnad i sättet att arbeta och det gör att man ännu en gång blir nedflyttade. Laget är bara så bra som förutsättningarna spelarna och tränarna ges. Jag tycker inte att skulden för nedflyttningen finns i spelartruppen eller på tränarsidan. Jag tycker att det är högre upp ansvaret ska läggas, spelarna har visat hjärta och vilja under hela säsongen men det räckte inte ända fram och till stor del har det att göra med ledningen av organisationen. Det är ett ständigt upprepat mantra att Sundsvall saknar ekonomiska förutsättningar för att satsa, då måste man ta tag i den biten och se till att sponsorer dras in och att man får publiken att komma i större antal än tidigare. Man måste bestämma sig för om man är nöjd med att vara ett bottenlag i Allsvenskan eller inte. Är det en plats föreningen är nöjd med är det ju lika bra att ligga kvar i ettan, jag saknar en långsiktig plan och en satsning som tydligt visar att klubben har en högre målsättning.

Spelartruppen: På vissa platser håller man hög allsvensk klass, powerplaylinan med Lukacevic, Pettersson och Lindström tror jag att många lag i Allsvenskan gärna hade haft. Det är även den lina som varit bra i fem mot fem, Lukacevics ankomst var ett lyft som inte räckte ända fram. Det är två positioner som varit för svaga, målvaktsspelet och backsidan. På backsidan blev det smärtsamt uppenbart när de två bästa backarna, Bozic och Moe fick avbryta Kvalserien pga skador. Då blev det en alldeles för svag backbesättning som inte klarade av att hålla tempot och inte spelade stabilt defensivt. Forwards hamnade för djupt i sin backcheck och anfallsspelet försvann när alla forwards fick fokusera på att hjälpa till defensivt.

Axel Brage kom starkt på slutet och visade att han är en otroligt bra målvakt när han får speltid och förtroende men när Brage gick sönder sprack också drömmen om Allsvenskan. Lindvall hade 77% mot Karlskrona och 80% mot Asplöven. Det håller inte.

Nu måste man ta en titt på vad som egentligen lett till misslyckandet och har man varit med om att ta ner föreningen två gånger på tre år så kanske det kan behövas någon annan på din post. Att ingen tar sitt ansvar och ställer frågor och förändrar skulle innebära att ingenting förändras i föreningen och det har vi ju redan sett fungerar sådär.

Missförstå mig inte. Jag tycker att Sundsvall Hockey är en underbar förening och det finns så många bra människor som arbetar i föreningen. Jag tycker bara att klubben förtjänar ett bättre öde än vad som just nu sker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar