onsdag 22 augusti 2012

Kostnad för scouting kontra felvärvning?

Tidigare idag så offentliggjorde Tingsryd att man skeppat en av sina nyförvärv Mike Schreiber, innan serien ens börjat, innan matcherna börjat gälla något. "Vi gick på vad agenten sa" är förklaringen som lämnas av Petter Nilsson.
"Han var inte alls den spelartyp vi söker" Säger man nu, EFTER att man skrivit kontrakt med honom. Kom igen nu, oproffsigt är bara förnamnet. Det är ändå Allsvenskan det handlar om och då kan man inte ha så total brist på koll. Just nu känns det som att dubbelkolla en spelare för Tingsryd innebär att man trycker på "Uppdatera" knappen när man är inne på EP.

Att agenter översäljer sina klienter känns väl lika självklart som svaret du får om du ringer till Telia och frågar vilken operatör som är bäst för din mobiltelefon. Agenterna har ju ett litet ekonomiskt intresse i att klubbarna skriver kontrakt med deras klienter, inget fel i det men det måste ju Tingsryd vara pinsamt medvetna om med tanke på hur det har sett ut. 

En agent ringer, du klickar runt lite på EP och sen är killen signad. Det känns som att det har blivit ganska vanligt bland många mindre klubbar. Att det saknas ekonomi för att scouta är självklart, men för mig väcks frågan: Är det egentligen bara en kostnad att scouta? Om det nu är det så kan det ändå inte vara värt den slanten? 

Tingsryd har nu skrivit kontrakt över hela säsongen med den gode Schreiber och han kommer att kosta slantar att lösa från sitt kontrakt, säkert ganska många guldtior. Om man nu ser till vad det hade kostat att scouta fram ett par spelare istället, hade den då blivit högre än kostnaden för felaktiga värvningar?

Varför inte försöka hitta någon form av samarbete bland de mindre klubbarna? Att man jobbar med en eller ett par scouter som centralt jobbar åt Hockeyallsvenskan eller Hockeyettan? För klubbarna kan ju utan problem dela på kostnaden, precis som man delar intäkter man får in. Hur det praktiskt skulle lösas överlåter jag åt någon som har bättre koll men någonting måste klubbarna göra åt alla dessa värvningar som man inte har koll på, som sen sparkas och kostar stora summor för klubbarna. Det har blivit någon form av lotteri där man chansar på att hitta rätt, utan att veta. Det krävs en proffsigare inställning bland många klubbar till scouting, den är enormt viktig och just nu känns det som att man tycker det är en lyxvara som bara stora klubbar har råd med. Har små klubbar råd att låta bli?

Att skriva tryout kontrakt är givetvis en lösning, men få spelare är nog beredda att ta ett tryout kontrakt, då riskerar spelaren att stå där i augusti/september utan klubb. Bättre då att skriva på för ett år och sen få sparken. Men när man värvar från lägre divisioner och mindre ligor tycker jag att fler klubbar borde våga kräva att spelaren visar upp sig först, om man nu inte har koll på spelaren sen förut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar