torsdag 20 september 2012

Domarcirkusen rullar vidare i ettan

Det har ju varit mycket snack om det här den senaste tiden. Domarna som dömer division 1 vill ha bättre betalt, förbundet svarade igår med ett uttalande där man sa att man helt sonika vägrar höja ersättningarna och idag kom beskedet att man tänker lyfta upp div 2 domare istället. 

Men att det är så enkelt, att man lyfter upp domare från div 2 och därför kommer spela matcherna som vanligt är det inte. Mjörnberg (Ni vet? hockeysverige.se:s ettanguru)  lämnade precis info om att det inte är något beslutat, det är upp till var och en av domarna att besluta sig för om man vill döma eller inte. Domarförbundet uppmanar domarna att inte göra det och det talar för att man inte kommer döma, man brukar följa sitt förbund. Så förmodligen innebär det att vi är i precis samma läge som innan, alltså att det är stor risk för inställda matcher. 

I själva sakfrågan tycker jag att det är en skandal att förbundet ens överväger att sänka de sportsliga förutsättningarna för spelarna och lagen i ettan genom att ta in domare som inte är vana att döma på den nivån. Det är en stor skillnad på ettan och tvåan, precis som det är på Allsvenskan och ettan. Att tro att en domare bara kan glida in och hantera de matcherna är idioti. Det är nog förbundet medvetna om, men man väljer ändå den vägen OM man nu får domare som ställer upp. 

I förbundets uttalande så trycker man hårt på att domarna kräver en nästan 25% ökning av sina arvoden, vilket är sant men ändå en orättvis bild. Om jag har 2kr och vill ha 3 så kräver jag 50% mer , man borde jobba med de faktiska siffrorna istället, vilka är runt 600kr mer per match. Då är det 600kr mer per match, inte per domare, så det är alltså ett helt domarteam som TILLSAMMANS vill ha 600kr mer. Jag tycker att det är en skandal att man hellre riskerar inställda matcher, eller kvaliten på matcherna som spelas för 600kr. Domarna är en grundförutsättning för att förbundet ska kunna driva sin verksamhet och 600kr på tre personer är inte direkt en girig målsättning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar