fredag 21 september 2012

Väntat beslut som borde öppna dörren för obegränsat nordamerikaner

Så kom då beslutet, det är inte tillåtet att stoppa NHL spelare som vill spela på korttidskontrakt i Elitserien. Det var väl inte direkt oväntat att KKV skulle maximera sin tid i rampljuset och komma fram till det här beslutet. Men det förändrar i sak inte mycket, om klubbarna väljer att hålla kvar vid det beslut man fattat. 

Men det intressanta i det här beslutet är egentligen inte att NHL spelare tillåts, utan det intressanta i beslutet som finns att läsa på kkv:s hemsida, är att det med bakgrund av detta inte borde vara tillåtet med begränsning av spelare från Nordamerika heller. Så fort det kommer upp pratar alla om att det är annorlunda med spelare från länder som inte är med i EU. Dessa omfattas inte av EU rätten att fritt arbeta var man vill inom EU och det är sant, men det är inte vad KKV hänvisar till i sitt beslut, jag citerar: 

"Enligt konkurrensreglerna är ishockeyklubbar att betrakta som företag. Samarbeten mellan företag som hämmar konkurrensen är inte tillåtna.
– Hockeyligans beslut kan liknas vid en kartell. Klubbarnas gemensamma beslut att bojkotta vissa spelare är inte tillåtet enligt konkurrensreglerna, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson."

Med bakgrund av det så måste ju också beslutet att begränsa antalet spelare från icke EU länder också vara ett brott mot samma förordningar. För det handlar ju om precis samma sak i det fallet, Ishockeyförbundet och klubbarna begränsar antalet nordamerikaner i Sverige. 

Nu blir det intressant att se vilken klubb i Elitserien som bryter mot överenskommelsen först. Är alla lojala mot ligan och varandra så kommer inga NHL spelare att komma, trots beslutet. Men nu blir det en lite annorlunda situation, det är upp till varje klubb och när det blir upp till varje klubb så kommer någon att prioritera sina egna resultat över ligan och de andra klubbarna. 

Det kommer bli några intressanta dagar nu. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar