torsdag 25 oktober 2012

Har nykomlingarna varit för naiva?

Både Elitserien och Allsvenskan har börjat "sätta" sig. Det har börjat utkristalliserats ett par topplag i varje serie och några bottenlag. Ser man till bottenlagen så är det nykomlingar längst ner i bägge tabellerna. Vad beror det egentligen på? 

Kan man göra det så enkelt som att säga att nykomlingarna varit för naiva i sina värvningar och sitt arbete inför serien? Jag tror att en viss del ligger i det, man har missbedömt hur bra serien man kommit upp till egentligen är.

 Men det är inte hela sanningen, när det gäller Asplöven så var det en kamp mot klockan att ens få ihop en trupp tack vare att man fick sin plats så pass sent.  Rögle trodde väl egentligen inte själva på att man skulle gå upp redan den här säsongen och jag kan förstå att man inte hade en helt färdig plan när det gällde spel i landets högsta serie. Karlskrona är väl det lag som får klassas som det största misslyckandet. Man var redo för att gå upp i föreningen, målsättningen fanns där, publiken finns där och det är ett galet intresse runt hockey. Men det är svårt att bedöma en serie man aldrig spelat i, här tror jag att en stor del handlar om orutin i klubbens ledning. Man visste helt enkelt inte hur pass bra och bred trupp som krävs för att spela i Allsvenskan.

Värvningarna Karlskrona har gjort har inte imponerat, inte heller i Asplöven eller Rögle, med några få undantag. Det är många spelare som blivit kvar, man har inte råd att skaffa sig en helt ny trupp bara för att man går upp, det finns ett behov av spelare med rutin från klubben och som har ett hjärta för klubben. Att plocka in 23 helt nya spelare hade varit ohållbart och det har väl visat sig att några spelare inte riktigt tagit klivet upp till den nivå som krävs för spel i Allsvenskan eller Elitserien. 

Rögle har varit i Elitserien förut och jag tycker att Rögle är den nykomling som ändå ser bäst ut. Laget har visserligen inte tagit tillräckligt mycket poäng men man har ett bra spel och får man bara lite medstuds så tror jag att Rögle kommer plocka fler poäng, även om jag inte tror att det räcker för att undvika kvalserien. 

Innan säsongen tippade jag både Asplöven och Karlskrona högre upp i tabellen, jag trodde att bägge nykomlingarna skulle klara sig från att kvala, nu ser det inte ljust ut även om det fortfarande är en lång väg kvar av serien. Jag upplever att såväl Asplöven och Karlskrona inte har den defensiva stabilitet som behövs för att regelbundet ta poäng i den här serien, jag tror att det lätt blir så när man ska bygga ett lag inför en ny serie, man fokuserar på att plocka in offensiva spelare som kan producera poäng och bjuda publiken på något extra. Ofta förbises defensiven och man förstärker inte den i samma utsträckning, både Asplöven och Karlskrona spelar ett ganska naivt försvarsspel än så länge och det är uppenbart att man inte är vana vid tempot med tanke på hur många utvisningar lagen drar på sig. 

Det behövs helt klart ett par säsonger innan man kan etablera sig på allvar i en serie och förhoppningsvis kan lagen överleva kvalserien om man hamnar där och då har man ett helt annat utgångsläge inför nästa säsong. Då har sportcheferna sett spelarna på den här nivån och man vet vilka som håller måttet och var man måste förstärka. Det måste vara en mardröm som för Asplöven och Karlskrona, att bygga ett lag inför en serie man inte har någon erfarenhet av. 

1 kommentar: