torsdag 11 oktober 2012

Stockholmslagens betydelse är överskattad

Idag var det Johan Garpenlöv som gick ut och skrev om den enorma faran i att Stockholmslagen inte går bra. Tidigare när Djurgården åkte ur Elitserien så var det också domedagsprofetior över Elitserien från många olika håll. Jag håller inte med, betydelsen som Stockholmslagen har är stor, men inte så stor som många vill göra gällande. 

Visst är det bra och bekvämt att det finns elitserielag som är Stockholmsbaserade. Det blir mycket lättare för media att bevaka matcherna eftersom nästan alla större mediebolag är baserade i Stockholm. Men är det verkligen så hemskt om det skulle finnas en elitserie utan lag från Stockholm? Egentligen inte, det är i små städer som hockeyn har sina starkaste fästen och det är oavsett division, Djurgården har inte dött av att spela i Allsvenskan än så länge, publiken sluter upp bakom sitt lag och har stått bakom sin förening på ett föredömligt sätt. 

Medias intresse? Det kommer heller inte att dö ut, Elitserien är en av de tyngst bevakade ligorna och trycket från läsarna att få läsa om sina lag är lika stort oavsett om det finns ett lag i Stockholm eller inte. Sett till population är det närmast ett bedrövligt intresse när det kommer till Stockholmslagen, iallafall publikmässigt 4242 är AIK:s snitt den här säsongen i Elitserien medan Leksand har över 5500 i Allsvenskan. 

Det är som med allt annat, försvinner något lag tar ett annat lag dess plats och Elitserien kommer alltid att leva vidare, lika intressant som vanligt för de lag som finns i serien och flyttas laget nedåt i systemet så kommer majoriteten av fansen att fortsätta följa sitt lag. 

Jag tycker att det är en hemskt enögd syn på hockeysverige att kallt konstatera att hockeyn dör om det inte finns lag från Stockholm, jag håller med om att det är viktigt men det är inte essentiellt för hockeyns överlevnad. Det är att förminska alla hockeystäder i Sverige och så långt skulle inte jag vilja gå, för hockeyn lever och mår väldigt bra i väldigt många städer. 

Jag skulle vilja säga att det är precis lika viktigt som någon annanstans, utan en bred bas för hockeyn i landet så kommer den dö ut, en hockeyns överlevnad stavas varken AIK eller DIF. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar