torsdag 11 oktober 2012

Dags för Hockeyligan att agera innan det blir en cirkus

Nu har Frölunda glatt meddelat att man har tagit in Stålberg på ett korttidskontrakt. Givetvis har man grävt upp någon skadad spelare som man hävdar att man ersätter, precis som man gjorde med Duchene och som Modo gjorde med Steen, men nu måste Hockeyligan agera innan det blir en cirkus av det hela. 

Jag står fast vid min tidigare åsikt, man borde inte tillåta lockout-spelare i Elitserien punkt slut. Men nu är verkligheten en annan, lagen har redan börjat plocka in spelare och jag tror att det bara är en tidsfråga innan fler lag följer efter, Växjö har redan öppnat dörren på glänt och jag tror inte att Växjö är det enda laget i botten av tabellen som ser sin chans till att klättra några placeringar. 

Eftersom verkligheten ser ut som den gör så tycker jag att Hockeyligan borde agera, att stå bredvid och titta på när saker händer brukar sällan bli en bra lösning. Sen är det också så att de lag som bryter den här överenskommelsen gynnas sportsligt enormt mycket, Kvalserien kan bli en verklighet för lag som väljer att vara lojala mot Hockeyligan och inte ta in spelare medan lag som fyller på med NHL.spelare kan undvika kvalet. 

Det man borde göra nu i Hockeyligan är att ta tag i situationen, backa lite från sitt beslut och tillåta att man tar in lockoutspelare men med en begränsning i antal. Låt varje lag som vill få förstärka med exempelvis två eller tre lockoutade spelare. På så sätt så begränsar man åtminstone antalet och man jämnar spelplanen lite mer. För om Frölunda nu har två, sen finns det fler namn som är möjliga, ja då är det en enorm fördel för Frölunda som inte hade en fantastisk trupp innan säsongen. Ska då Frölunda kunna dra nytta av att de andra lagen vill visa lojalitet mot varandra och Hockeyligan? Ja då blir det vara väldigt fel. 

Jag förstår precis hur Hockeyligan resonerar och jag håller med, men ibland måste man våga backa lite och anpassa sig efter de förutsättningar som råder just nu. Så släpp på beslutet, öppna för ett begränsat antal, det skulle göra att lagen inte behöver hamna i valet och kvalet mellan Hockeyligan och resultaten. 

Men det bästa vore om lagen hade följt beslutet från första början. För nu kommer det bli en riktigt cirkus av det här och det är inte bra för Elitserien i längden. 

5 kommentarer:

 1. Grävt upp? Frölunda har nu 4 viktiga spelare på skadelistan och måste givetvis ersätta dessa eller? Ingen vettig människa tror väl att man kan ersätta dessa spelare med juniorer utan erfarenhet av seniorhockey, det kan förstöra hela deras utveckling. Frölunda och Modo har inte brutit några regler? Om Hockeyligan påstår det betyder det ett vite på 20 miljoner.

  SvaraRadera
 2. man kan inte begränsa antalet i elitserien om det inte gäller hela seriesystemet, blir samma konkurrensfel som att förbjuda.

  SvaraRadera
 3. Assar Danielssonoktober 11, 2012

  Jag skulle vilja ha en motivering till varför man inte vill ha lockoutspelare i eliteserien, och då menar jag en hållbar motivering.

  SvaraRadera
 4. Men man kan ju inte påstå att Duchene, en av världens bästa centrar, ersätter Olimb (som aldrig ens spelat i NHL) tex. Det är en förstärkning som heter duga. Samma sak med Stålberg.

  Modo ersatte Påhlsson (erbjuden envägskontrakt 1-2 år till i NHL) med Steen och har sen valt att inte ta in fler även om man haft chansen. Steen har visat sig väldigt bra, men Påhlsson är en extrem defensiv kraft och väldigt nyttig för sina lag med. Sen kan man tycka vad man vill om detta.

  Jag är dock helt för lockoutade spelare i Elitserien och förstår inte alls (eller jo men) varför Kartellen, oj Hockeyligan, väljer att bryta lagar som ingen annan liga gör.

  SvaraRadera
 5. Motiveringen är att Krog är dyrare än Duchene, men inte bättre. Rakshani är dyrare än Henrik Lundqvist - men vinner inte den duellen. HV, FBK, och fler därtill kan inte ta in fler nordamerikaner, och de bästa svenskarna är fostrade i Frölunda, Modo, Brynäs, Djurgården (hedersomnämnade av Timrå för Zetterberg).
  Alltså vill inte LHC, FBK, Hv71 mfl. se dessa i elitserien. Är det någon som är förvånad över att konceptet om planering av trupp försvunnit från agendan?

  SvaraRadera