söndag 25 januari 2015

SHL vs fansen, IGEN.

Så, då var det dags för ännu en vända med SHL vs sina fans. Det här har utvecklat sig till en följetong och lika vanligt som att kändisar skiljer sig, har det blivit att SHL gör sina fans galna av vrede. Vad är det med SHL som får fansen att se rött varje gång man uttalar sig? 
Först och främst, det är helt rätt att SHL ställer ekonomiska krav på klubbarna. Det har varit alldeles för mycket gamblande ekonomiskt och klubbarna har satsat pengar som ofta inte finns i jakten på resultat. Därför är det en helt naturlig gång att man nu försöker reglera detta. En klubbs eventuella undergång påverkar nämligen inte bara den klubben, det kan avgöra utgången för andra lag. Se bara på Timrå och Almtuna, konkursar dom så måste tabellen räknas om och det straffar vissa lag, gynnar andra. Så ska det naturligtvis inte vara, där är SHL helt rätt ute. Sen kan man alltid diskutera summans storlek, men det är en annan diskussion. 

Men, varför försöker man att sabotera för lag i HockeyAllsvenskan? Man sätter ett krav på arenorna, dom måste ta 5000 åskådare, 3500 sittplatser. Är det SHL som avgör vilket underlag som finns i respektive stad? Hur kan det gynna SHL att lag tvingas att bygga arenor som är större än behovet? Bidrar halvfulla läktare och dålig stämning till att förbättra SHL:s varumärke? Vill man förmedla den bilden av SHL? Vidare, ska lag tvingas att bygga arenor som inte lönar sig ekonomiskt, bara för sakens skull? Det är totalt vansinne att lag måste bygga åskådarplatser man inte fyller, bara för att matcha SHL:s krav. 

Slutligen, vad är det med SHL som gör att dom står så långt ifrån fansens önskemål och verklighet? 

Ska man sälja en produkt så brukar grunden vara att man gör marknadsundersökningar för att ta reda på om den produkten har en framtid och kan generera intäkter. Det är sällan man ser det från SHL:s sida. Man har en väldigt nonchalant attityd mot sina fans och det har skapat en situation där varje uttalande från SHL per automatik retar gallfeber på fansen. Det är en ohållbar situation i längden. SHL måste bli bättre på kommunikation och ska man nu lägga förslag som gör det svårare för lagen i HockeyAllsvenskan att gå upp, varför låter man representanter från klubbarna som relativt nyss gått upp att uttala sig högst och ljudligast? 

SHL har ingen identitet, man söker desperat efter en och efter ett sätt att locka publik. Det gör att man fattar ogenomtänkta beslut, man drar på någon liten resa, sitter instängda och kläcker diverse idiotiska förslag som "3 mot 3 i förlängning" och annat dravel som ingen vill se. Fansen i SHL är ganska konservativa, börja kommunicera, öppna för en dialog och se vad marknaden vill ha. Släpp attityden att ni vet bättre än fansen som betalar för att se sina lag, står på läkarna och skapar stämningen som är grunden i att ni ska ha en produkt värd att titta på. Gör det innan det är för sent, tappar ni fansen som alltid går, då kan ni glömma att locka era omtalade förstagångsbesökare, ingen vill betala för att se en död liga. Sen är det så förbannat nonchalant när man avfärdar fansen med "dom har inte hela bilden" eller annan retorik som visar på en enda sak, ni skiter i fansen för att ni vet "bättre". 

SHL är inte NHL, kommer aldrig att bli det heller. SHL har fans som faktiskt bryr sig om sporten mer än showen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar