lördag 7 februari 2015

SHL må vara hockeymördare men HockeyAllsvenskan består till majoriteten av självmordskandidater

Ännu en vecka passerar, ännu en klubb har ekonomiska problem i HockeyAllsvenskan. Ännu en gång kommer argumenten om att kommunen bör rädda klubbar som har misskött sin ekonomi, för att föreningarna är en "vinst" för kommunen och föreningarna bidrar så enormt mycket till sina kommuner. AIK är här undantaget som inte vänder sig till kommunen utan medlemmar och sponsorer, men likväl har man misshandlat ekonomin på ett helt osannolikt sätt. Än värre är att man också har bränt dom sex miljoner man fick för att "rädda organisationen" som det så fint pratades om, sen att AIK har sparkar nästan hela den organisationen verkar inte vara några problem för att få behålla dom pengarna. 

Ekonomisk vårdslöshet är tyvärr synonymt med den annars så fantastiska andra-liga vi har i Sverige. Man levererar fantastisk hockey, ofta väldigt bra stämning och Viasat har gett HockeyAllsvenskan en proffsig inramning och framställning. Men lite där är problemet, man ska vara proffsiga men klubbarna sköts ofta allt annat än proffsigt. Man kör full fart framåt och räknar med att någon ( ofta kommunen) räddar föreningen när man bränt alla pengar som finns och mer därtill. 

Det måste till krav på ekonomin i HockeyAllsvenskan, inget snack om saken. Den här säsongen har vi sett Timrå, Almtuna, AIK och Oskarshamn ha enorma problem med ekonomin. Klubbarna måste vakna upp, se nyktert på sin situation och bygga lag efter de ekonomiska medel man har. Karlskoga är ett bra exempel, man värvar ofta väldigt billigt och utvecklar spelare. Det är där någonstans man behöver vara när man huserar i en andra-liga. Leksand lyckades visserligen med sitt enorma risktagande där man satsade allt på ett kort och tog sig till SHL via en rekonstruktion. Men Leksand är inte ett bra exempel, snarare ett avskräckande. 

Givetvis måste reglerna ändras, rekonstruktion måste innebära nedflyttning, precis som en konkurs gör. Lag ska inte kunna bränna iväg pengar man inte har för att jaga den SHL-plats som skymtar i horisonten. Det måste krävas mer än +1kr för att få elitlicensen. Nu räcker positivt eget kapital, men ingen summa finns. Det gör att lag kan balansera på en enormt tunn lina som förr eller senare brister. 

Kommunerna bidrar visserligen redan med stora pengar i vissa föreningar, men jag är så trött på allt snack från lagen om att dom är en "plusaffär" för sin kommun och därför "måste" kommunen rädda dom IGEN. 

Alla större verksamheter bidrar till kommun/stat och jag skulle gissa att välfungerande och välmående verksamheter bidrar med betydligt mer pengar än den lokala hockeyklubben. Så mitt hjärta blöder inte för föreningar som år efter år hamnar i ekonomisk kris. Mitt hjärta blöder för fansen, för de ideelt arbetande människorna som brinner för sin klubb, men det är klubbens ansvar att rädda sin verksamhet, inte kommunens. 

Det börjar bli dags för en så stor liga att tillsätta människor som räknar plus och minus, lägger en budget som är realistisk och inte värvar allt man hittar på marknaden för pengar man inte har. Vill Hockeyallsvenskan behandlas som en proffesionell aktör, börja då agera som en sådan. 

Jag hoppas att man gör det, för HockeyAllsvenskan är en underbar liga och jag älskar att följa den, men inte att följa X antal lags gnäll om bidrag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar