torsdag 16 augusti 2012

En lockout känns lika spännande som en träningsmatch i augusti.

Något som diskuteras i princip hela tiden nu, plus att det skrivs spaltmeter om det är den lockout som kan bli i NHL den här säsongen. Väldigt ofta läser man listor över spelare som kan förstärka "ditt lag" och man intervjuar varenda NHL svensk för att se var just han kommer att spela. 

Men om vi lugnar oss lite och faktiskt tänker efter? Är en lockout verkligen någonting som är positivt för Elitserien? Jag kommer ihåg förra lockouten som var och visst var det häftigt att några riktigt bra NHL spelare visade upp sig i Sverige men vad händer när NHL till sist bestämmer sig för att spela igen? För det kommer dom att göra, en hel säsong kommer det inte att vara. OM det blir lockout kan jag tänka mig att det blir precis som i NBA, man tjafsar ett par månader och sen kommer man överens och spelar en kortare säsong än normalt. 

Så, ska Elitserien göra plats för NHL spelarna? Ska det bli ett lotteri likt förra gången om vilket lag som klarar sig kvar eller åker ur? Vilka konsekvenser får det på lång sikt? Vilken motivation har egentligen dessa NHL killar som kommer hit, lirar ett tag men hela tiden går och sneglar över Atlanten för att se när konflikten upphör? För om vi ska vara helt ärliga, vilka NHL spelare är det egentligen som kommer? Jo, dom som inte får plats i KHL eller någon av de andra ligorna som betalar bäst. Visst, det finns en rad svenska spelare som säkert skulle komma tillbaka till sina moderklubbar men även där är det en tillfällig lösning till NHL startar igen. 

Nu kommer alla att säga att "Det är kul att se dom", "Det gör Elitserien bättre" och liknande åsikter. Jag köper att ni tycker så, men jag tycker inte att Elitserien gynnas i ett längre perspektiv av att ett gäng NHL killar kommer över, kör till november-december och sen drar hem igen så fort NHL och NHLPA har lyckats enas om miljonerna. Varför inte låta de två tjafsa vidare utan att Elitserien funkar som en träningsarena fram till att man löst sina motsättningar? 

Med tanke på hur starka åsikter alla fans har om "köpe lag" så borde väl ingen supporter tycka att det här är en bra idé? Men det räknas ju inte när det är NHL spelare, räknas ju mest om det är en spelare som kommer från en annan klubb i Elitserien eller Norge/Danmark/Finland. 

Jag tycker personligen att inget lag i Elitserien borde göra plats för NHL spelare, det kommer givetvis inte att bli så. Alla lag kommer fylla på med varenda NHL spelare man får tag i. Oavsett om dom egentligen tillför något eller inte, flest NHL spelare vinner. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar