måndag 10 september 2012

En sak oroar mig med årets Malmö - Ledarskapet

Jag tycker att Malmö Redhawks ser bättre ut än någonsin när man går in i den här säsongen. Malmö har för första gången på år och dar byggt något som liknar ett lag, med spelare som har en bra attityd och förmodligen kommer att kunna acceptera sina roller utan gnäll. Man har fått in kompetens i ledningen och det känns stabilt till slut. Men en sak oroar mig med Malmö, det är ledarskapet i båset. 

Ulf Taavola känns inte direkt som ett hett tränarnamn. Han har sedan tiden i Luleå radat upp klubbar i Sverige, med en gemensam nämnare, han har svårt att vinna något med sina lag. Under förra säsongen fick Taavola chansen att ta över i båset efter att man gjort sig av med Strömberg i Malmö. Redan det tycker jag är en märklig trend i Sverige, varför sparka head coach men behålla ass coach? Det är ju ändå ett team som jobbar ihop, resultaten blev inte mycket bättre under Taavola heller. 

Men Malmö väljer att fortsätta satsa på Taavola och det känns märkligt. När man siktar på en nystart på alla andra fronter, varför inte göra samma sak i båset? Jag minns Taavola sen hans tid i Luleå och där var det tungt, Luleå slutade helt plötsligt satsa på egna juniorer, knappt några kom fram och de få som faktiskt kom upp till A-laget hade extremt begränsade möjligheter att utvecklas eftersom dom knappt fick någon speltid. Han har redan varit i Malmö en sväng, 96-97 var han i klubben och när han kom in den här gången kändes det verkligen som en ass coach. Det går inte att ta ifrån Taavola att han har massor med erfarenhet från hög nivå och han skulle säkert vara ett alldeles utmärkt val som assisterande coach där han kan vara ett bollplank och bidra med sin erfarenhet. 

Men ett tydligt ledarskap är inte synonymt med Ulf Taavola för mig. Han håller sig till sina "Taavolaismer", ni vet? I Luleå körde han på att: "Vi är tjuriga norrlänningar" efter i princip varje förlust. I Malmö körde han: "Vi får analysera det här" på i princip varje presskonferens. Malmö var i fritt fall under förra säsongen och det blev varken bättre eller sämre när man gjorde sig av med Strömberg. Matchcoachingen känns svag och otydlig, men det kanske blir annorlunda i år. 

Jag hade hellre sett att Malmö tog sin nystart på alla plan och satsade på något nytt tränarnamn som kan leda laget in i den nya era man håller på bygga upp. Taavola känns inte som ett namn för framtiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar