söndag 23 september 2012

"Nya" Luleå Hockey gör flest mål och leder serien

Det är ett "nytt" Luleå Hockey vi har fått se i såväl European Trophy som i inledningen av Elitserien. Ifjol så var de flesta matcherna bara snäppet roligare än att se målarfärg torka, det var effektivt men det var väl inte direkt roligt. 

Ni vet hur det såg ut, Luleå vann sina matcher men var inte speciellt skapande eller kreativa. AIK visade Luleå på varenda svaghet som fanns i lagbygget och spelsystemet under slutspelet och där någonstans känns det som att Rönnqvist och "Bulan" fick inse att man måste förnya sig. Att Luleå stod för något nytt när Rönken hockeyn kom är helt klart, men förra säsongen tog man det ett steg för långt. Det mesta av kreativiteten försvann, men man vann fortfarande sina matcher, dock var det målsnålt och defensivt vilket har sin tjusning men det behövdes en dimension till för Luleå. 

Det tycker jag man har fått i år, det är lite mer öppet spel, backarna står kvar och kliver till och med fram på blålinjen i offensiv zon istället för att med panik i blicken tvärvända och åka hem direkt det finns en ansats till att man ska tappa puck. 

Visst, det har kommit till lite nya spelare, som är skickligare än vad de som lämnat var med ett undantag, Johan Harju. Jag kan inte begripa varför Luleå gjorde sig av med Harju om det var den här typen av hockey man tänkt spela. Anledningen till att Harju försvann förra säsongen var just att han inte alls passade in i Luleås spelsätt, med det här spelsättet tror jag verkligen att Harju hade kunnat ösa in mål. Det är lite synd att man valde att gå vidare med andra spelare utan att Harju fått en chans att visa upp sig i det "nya" Luleå. 

Vad är då dom största skillnaderna? Defensiven är fortfarande tät och man försöker hela tiden att vara på rätt sida om pucken. Men det känns som att man släppt upp på disciplinen litegranna, bland annat har Luleå dragit på sig betydligt fler utvisningar så här långt jämfört med förra säsongen. Spelet är rakare, snabbare och man anfaller med samtliga spelare, det är en skillnad. Luleå försöker gå fram och skapa mer i offensiv zon än man gjorde förra säsongen och spelarna är skickligare med pucken. 

Det här laget känns som att man byggt för ett slutspel och inte en grundserie. Jag tycker att det ska bli riktigt intressant att följa Luleå under säsongen och se vad som blir av det här lagbygget. Men än så länge ser det bra ut. 

Sen är det faktiskt så att Luleå har högst snitt när det gäller gjorda mål i årets elitserie, det ni. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar