torsdag 20 september 2012

Sluta nu gnälla om NHL spelare i Elitserien, snälla

Det är intressant att följa debatten runt NHL spelarnas vara eller icke vara i Elitserien under lockouten. Framförallt är det intressant att följa och se hur vissa journalister verkar ha gjort det till en personlig målsättning att lyckas få in NHL spelarna. 

Men det som fascinerar mig mest är vilka argument som används för att på något sätt legitimera sina deperata försök till att få in NHL spelare. 

"Elitserien klarar sig inte utan NHL spelare" 

"Elitserien kommer gå under utan NHL spelare"

"Hockeyligans varumärke förstörs om man inte öppnar upp för NHL spelare" 

Först och främst, vilket svammel. Ja, Allsvenskan kan ses som en hetare liga just nu eftersom man har Berglund och Kopitar som ska spela, även Fasth har ett tillfälligt kontrakt med Tingsryd, Men man måste skilja på vissa saker här. Hockeyligan har ju sagt att om det blir hela säsongen så kommer man att öppna upp för NHL spelare. Om det blir en kortvarig lockout så kommer det inte på något sätt påverkar hockeyligans varumärke eller Elitserien som liga. Det har varit en stadig ökning i intäkter för majoriteten av klubbarna de senaste säsongerna, sen har man dragit på sig högre utgifter också men det är inte relevant. Intresset för Elitserien kommer inte dö om det blir så att det finns några NHL spelare i Allsvenskan ett par veckor eller månader. Intresset har ökat konstant för Elitserien och nu finns det betydligt större massmedialt intresse runt Elitserien än för några år sedan, det kan bara bero på att intresset hos svenska folket ökat. 

Något man ofta glömmer är att det finns redan spelare i elitserielagen, det är deras jobb vi så flyktigt debatterar om.  För kommer NHL spelare in så åker någon som redan finns där, är det korttidskontrakt så kanske de klarar sig men det är inget som är säkert. Jag tycker att man lätt förbiser det faktum att spelarna som redan finns i lagen är anställda och klubbarna har faktiskt ett ansvar mot sina anställda, oavsett om det är ledare, kanslipersonal eller i det här fallet, spelare. 

Jag har tusen gånger mer respekt för dom som säger som det är: "Jag vill se NHL spelarna för att det är kul att se dom spela i Sverige" eller "Jag vill ha hit NHL killarna för att ha något häftigt namn att intervjua efter matcherna" 

Det är argument alla kan köpa, men kan verkligen någon utanför klubbarna tillräckligt mycket om deras ekonomi för att såga deras beslut? Hur många har i detalj satt sig in i allt som har med NHL spelarna att göra för att kunna bilda sig en korrekt uppfattning om beslutet? Jag vet inte många journalister som har tillräckligt mycket underlag för att kunna styrka sin åsikt med annat än "det är fel". 

Nej, sluta gnälla om det här och se hur det blir om ett par veckor när NHL har förhandlat lite till. Blir det lockout hela säsongen så kommer NHL killarna, blir det inte lockout hela säsongen så var det lika bra att man inte tog in dom för ett fåtal matcher. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar