söndag 28 oktober 2012

Allsvenskans underhållningsvärde är betydligt högre än Ellitseriens

Jag följer båda Elitserien och HockeyAllsvenskan nästintill slaviskt, det går inte en dag utan att jag fäljer någon av ligorna och så här långt in på säsongen kan jag bara konstatera att det är mycket mer underhållande att se allsvenska matcher. 

Det har inte med NHL-spelare att göra, jag har sett mängder av matcher i Hockeyallsvenskan som inte har en enda NHL-meriterad spelare så långt ett slagskott kan nå men det är ändå mer underhållande för mig som åskådare att följa. Nivån på spelarna i Elitserien är givetvis högre, i många fall är den mycket högre än vad de allsvenska spelarna kommer upp i och det kanske är just där problemet ligger. Eftersom det är så oerhört skickliga spelare i Elitserien så kostar ett misstag så mycket mer än vad det gör i en lägre division. 

Det är bättre spelare, men allsvenskan bjuder i många matcher på ett roligare spel. Defensiven är inte riktigt lika prioriterad som den är i Elitserien, Luleå gick i bräschen för den typen av hockey som de flesta lag i Elitserien nu spelar, en stenhård disciplin där fokus ligger på att alltid vara på rätt sida av pucken och backchecka stenhårt. I Allsvenskan så är det lite mer av "gladhockey" där spelarna är skickliga i offensiven och lagen tillåter spelarna att lägga mer fokus på den biten av spelet. Många som följer Elitserien verkar tro att det är lika låg nivå på Allsvenskan som det var för kanske tio år sedan men det har verkligen förändrats och Allsvenskan har blivit en liga där många bra spelare finns. 

Sen är det stor skillnad på de två ligorna och det är väl kanske just att Allsvenskan spelar en mer offensivt inriktad hockey som gör att man får problem i Kvalserien när man med ett lite naivt försvarsspel och anfallsfokus möter lag från Elitserien som är enormt skickliga i det defensiva spelet och kan utnyttja alla misstag som görs av de allsvenska lagen. 

Är det bättre hockey i Allsvenskan än Elitserien? Nej, det är givetvis en mycket högre nivå i Elitserien och jag tycker att den är den mest intressanta ligan att följa. Men mer underhållande är Allsvenskan och jag kan som åskådare, utan någon lagtillhörighet se en match bara för underhållningsvärdet. Det är mycket svårare att göra när det kommer till Elitserien. 

1 kommentar:

  1. Håller med, satt och såg Södertälje-Djurgården och zappade mot Elitseriematcherna. Underhållningsvärdet var mycket större i SSKs match.

    SvaraRadera