söndag 14 oktober 2012

Varför inte sparka hela teamet?

Växjö har gått ut med det, Janne Karlsson får sparken som huvudtränare för Växjö Lakers, ett märkligt beslut kan jag tycka. Men ännu märkligare är beslutet att tillsätta assisterande tränaren Sam Hallam som nu huvudtränare. 

Det händer väldigt, väldigt ofta att man sparkar huvudtränaren när laget uppvisar dåliga resultat och sen tillsätter den assisterande tränaren som ny huvudtränare. Jag tycker att det är riktigt märkligt, menar man då att den assisterande tränaren inte har någon som helst del i de negativa resultaten som laget har uppvisat? 

Nu tycker jag att Sam Hallam är en otroligt intressant tränare och jag ser honom som en huvudtränare, det råder inga tvivel om hans kompetens som hockeytränare. Men varför får alltid den assisterande tränaren stanna kvar i laget? För mig känns det som att man lever kvar i någon värld av att den assisterande tränaren bara flyttar koner på träningarna och inte bidrar med några tankar eller åsikter runt hur man väljer att spela. När det allt som oftast är ett teamwork mellan huvudtränaren och de assisterande tränarna, det känns väldigt 1980 att huvudtränaren är någon form av diktator som enväldigt styr och ställer i truppen. Visst har huvudtränaren yttersta ansvaret och fattar de slutgiltiga besluten men att tro att de andra i teamet inte tillför någonting alls är inte riktigt sant. 

Jag skulle hellre se att man väljer att helt sparka teamet som är och tillsätter en helt ny lösning på tränarsidan. För om du tar en assisterande tränare och lyfter upp honom till huvudtränare, hur mycket ny energi får du egentligen in i laget? Blir det verkligen en "ny röst" som alla klubbchefer alltid pratar om? Nej, det blir inte mycket nytt. 

Sen kan jag tycka att Växjö gör ett misstag, det är en trupp som är alldeles för dålig, backbesättningen är bedrövlig och Norrena har inte imponerat vilket har gjort Janne Karlssons jobb extremt svårt. Jag hade hellre sett att Växjö hade jobbat in några nya spelare och behållit Karlsson som tränare men nu ska det bli intressant att se hur det här egentligen blir. 

Växjö behövde helt klart agera, på något sätt. Nu valde man att byta tränare, det kan visa sig vara ett genidrag men jag ställer mig ytterst tvekande till det. 

1 kommentar: